Luz Muñoz

Profesora Lectora

luzmunozma@ub.edu
Linkedin

LUZ MUÑOZ

Professora agregada interina de la Universitat de Barcelona i membre del Grup d’Investigació Qualitat de la Democràtica des de 2007.

Ha realitzat estades d’investigació postdoctoral a la Universitat de Newcastle (2013) i a la Universitat de Washington (2017), aquesta última gràcies a la beca José Castillejo del Ministerio de Educación y Ciencia. Té formació en Relacions Internacionals per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i en Ciència Política per la Universitat de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en l’anàlisi de les polítiques públiques amb especial èmfasi en el paper de les institucions i dels grups d’interès.

Ha col·laborat en diverses xarxes internacionals com el Comparative Policy Agendas Project, Intereuro i el Comparative Interest Groups Survey, entre altres. Actualment, també és membre del grup Partits d’oposició a Europa: Objectius, estratègies i discurs (OPEu).

La seva recerca busca respondre a diverses pregunte, entre altres perquè determinats grups tenen més poder que els altres, i per què grups que a priori no tenen poders aconsegueixen influenciar el resultat final de la política.Als últims anys ha dirigit el grup LITIGs centrat en l’anàlisi de l’acció col·lectiva, la mobilització legal i l’accés a la justícia. L’objectiu d’aquest projecte és analitzar com la institucionalització de la justícia europea i la descentralització de la justícia obren nous escenaris d’acció i oportunitats de mobilització legal per a les organitzacions ciutadanes, i fins a quin punt això és suficient per millorar l’accés a la justícia en temes com l’immigració, el medi ambient i l’igualtat entre homes i dones.

PROJECTES DE RECERCA

-Fondo José Castillejo (CAS17-00103 ) Convocatoria 2017. Títol: Movilización legal y acceso a la justicia de las organizaciones ciudadanas: los litigios como estrategia de cambio político. Estada de recerca Universidad de Washington Oct-Dec 2017

-Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) 2015DEMOC00015. Convòcatoria d’Ajuts de Recerca sobre Qualitat Democràtica. Títol: Litigis estratègics: les organitzacions ciutadanes a l’arena judicial en la defensa dels drets bàsics. IP: Luz Muñoz Marquez. Període Mayo 2016-Julio 2017.

-Ministerio de Economía y Competitividad (CSO-2015-69878-P) Convocatòria 2015 del subprograma de Proyectos de Investigación Fundamental no orientada. Títol: “La política de transparencia y derecho a la información en un contexto de governanza multinivel”, Període: 2016-2018.. IP: Laura Chaqués Bonafont

-Ministerio de Economía y Competitividad (CSO-2012-31214) ConvocatÒria 2012 del subprograma de Proyectos de Investigación Fundamental no orientada. Títol: Interestgroups in Spain: Participation in the governmental and parliamentary arenas. Periodo: 2013-2015. IP: Laura Chaqués Bonafont.

-European Science Foundation, European Collaborative Research Projects in the Social Sciences (EUROCORES). Títol: The Politics of attention: West European Politics in Times of Change: the case of Spain. Period: 2008 to 2011. IP: Laura Chaqués.

PUBLICACIONS DESTACADES

-2016. “Explaining interest group participation in the parliamentary arena” (with Laura Chaqués), West European Politics, 39(6): 1276-1298.

-2016. “The relevance of organizational structure to NGOs’ approaches to the policy process”, Voluntas. The International Journal of the Third Sector, 27(1): 465-486.

-2016. “La politización de las Organizaciones Internacionales como proceso” (with Pere Vilanova), Revista Española de Ciencia Política, 40: 139-160.

-2016. “El impacto de la regulación estatal en las ONG de Desarrollo en España”, Revista de Estudios Políticos, 171: 193-222.

-2015. “Government and opposition in Spain under the pressure of economic collapse and debt crisis” (with Ana Palau and Laura Chaqués). Special Issue Great Recession, Great Cooperation? Government-Opposition Dynamics in Southern European Countries during the Financial Crisis. The Journal of Legislative Studies, 21(1): 75-95.

-2014. “Defining the Concept of Interest Organization” (with Laura Baroni, Brendan Carroll, Adam Chalmers, and Anne Rasmussen), Special Issue The Methodology of Large-N Studies of the Politics of Interest Representation. Interest Groups and Advocacy (3): 141-159.

Llibres editats

-2016. Los grupos de interés en España. La influencia de los lobbies en la política española. Madrid: Tecnos. With Ivan Médina and Joaquim Molins (eds).
Capítols de llibres més recents

-2018. ” Spain: parliamentary opposition in routine and hard times”, en Elisabetta Di Giorgi and Gabriella Ilonszki (eds): Parliamentary opposition in times of crisis, London: Routledge (amb Anna Palau).

-2016. “La relevancia de los grupos de interés en la ciencia política”, en Medina, Muñoz i Molins (eds): Los grupos de interés en España. La influencia de los lobbies en la política española Madrid: Tecnos. Amb Iván Medina.

-2016. “Las ONG en la política de cooperación al desarrollo”, en Medina, Muñoz i Molins (eds): Los grupos de interés en España. La influencia de los lobbies en la política española. Madrid: Tecnos.

ALTRES MEMBRES DE L’EQUIP Q-DEM

L’equip Q-Dem està format per professors i investigadors de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, que col·laboren de forma regular amb altres institucions de prestigi internacional a Europa i als Estats Units a través de diversos projectes científics.

Laura Chaqués Bonafont

Investigadora

Camilo Cristancho

Investigador

Aina Gallego

Investigadora

Alba Huidobro

Investigadora

Anna Palau

Investigadora

Ixchel Pérez

Investigadora

Leire Rincón García

Investigadora

Juan Carlos Triviño

Investigador

Miquel Ansemil

Investigador

Ibei

Institut Barcelona d’Estudis Internacionals