La Fundació ONCE i la CERMI són les organitzacions socials que participen més en el procés d'elaboració de les polítiques públiques a Espanya
El nombre de comissions governamentals en què participen grups d'interès s'ha multiplicat per 10 des de finals dels anys vuitanta.
Els grups parlamentaris organitzen compareixences amb grups d'interès per discutir el 8% dels projectes de llei que es tramiten al Congrés dels Diputats
Els grups d'interès que participen més en el procés d'elaboració de les polítiques públiques són els que compleixen menys les normes de transparència.
El 2022, només Castella-la Manxa, Catalunya i la Comunitat de Madrid han implementat un registre de grups d'interès.
Representació d’interessos en el procés polític
GRUPS D'INTERÈS
A les democràcies avançades, els grups d'interès compleixen una funció essencial com a representants dels diferents interessos i maneres d'entendre els problemes en el procés d'elaboració de les polítiques públiques. El problema és que a la majoria de països aquesta participació es caracteritza per la seva opacitat i l'elevada concentració de la representació d'interessos en unes quantes organitzacions que dominen el debat polític al marge del control de la resta de la ciutadania. Des de fa anys, l'objectiu de Q-Dem és crear dades i informació sobre quins grups participen en la discussió de problemes públics en diferents escenaris polítics –arena governamental, parlamentària i mediàtica– i nivells de govern –estatal, subestatal i europeu—. A partir de la creació d'aquestes bases de dades, el nostre objectiu és explicar les variacions al llarg del temps a la desigualtat de la representació d'interessos per àrees temàtiques, escenaris polítics i nivells de govern i fer propostes orientades a garantir la participació plural, visible i responsable dels grups d’interès en el procés polític. Aquesta línia de recerca i les bases de dades també tenen per objectiu avaluar la implementació de les polítiques de transparència i regulació dels grups d'interès i aportar solucions que contribueixin a millorar la qualitat de la democràcia i la representació política. visible i responsable dels grups d’interès en el procés polític.
Enquesta a grups d’interès
GRUPS D'INTERÈS
Q-Dem ha fet una enquesta a les principals organitzacions d'interès d’Espanya per desenvolupar un coneixement sistemàtic sobre l'estructura organitzacional i les estratègies polítiques dels grups d'interès en perspectiva comparada. Per això, ha utilitzat el mateix qüestionari que en altres països –Bèlgica, Eslovènia, Itàlia, Lituània, Països Baixos i Suècia– dins d'un projecte de col·laboració internacional (Comparative Interest Group Survey, www.cigsurvey.eu).
A partir d'aquesta enquesta podem explicar com interactuen els grups d'interès amb els partits polítics, fins a quin punt les estratègies de mobilització varien entre diferents tipus de grups –ONG, sindicats, associacions de professionals, patronals o lobbies professionals–, quin és el grau d'europeïtzació de les activitats, així com explicar fins a quin punt els grups d’interès utilitzen les xarxes socials com a instrument per influir en el procés polític. El qüestionari i el resultat de l'enquesta es poden descarregar a l'apartat bases de dades.
Regulació de problemes específics
GRUPS D'INTERÈS
Q-Dem ha desenvolupat anàlisis de casos específics sobre temes diversos com la regulació dels problemes morals –avortament, matrimonis del mateix sexe, tècniques de reproducció assistida i cèl·lules mare–, la seguretat alimentària, la política farmacèutica, la política de cooperació i desenvolupament, la corrupció, la regulació de la transparència o la renda bàsica.
A través d'aquests estudis de casos s'analitzen diverses qüestions relatives a la dinàmica de l'agenda i la capacitat dels diferents actors del sistema política de processar informació i prendre decisions en diferents contextos polítics.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.