Laura Chaqués Bonafont

Catedràtica (acreditada) en Ciència Política en la Universitat de Barcelona
Coordinadora del grup de recerca Q-Dem
Investigadora Associada, IBEI

Laura Chaqués Bonafont és Catedràtica (acreditada) de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i investigadora a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). Ha estat investigadora a la New School for Social Research (Nova York), la Universitat de Washington (Seattle), i la Universitat de North Carolina at Chapel Hill entre altres institucions.

És la investigadora principal del grup d’investigació sobre la Qualitat de la Democràcia (www.q-dem.com) que té com a objectiu analitzar com i per què els representants polítics prioritzen problemes en perspectiva comparada. Aquest grup desenvolupa recerca sobre la dinàmica de l’agenda i altres àrees de la Ciència Política relatives a la representació política, els grups d’interès, mitjans de comunicació en contextos de governança multinivell. Per assolir aquest objectius col·labora en diferents xarxes internacionals de recerca acadèmica, especialment amb el Comparative Agendes Project, i ha desenvolupat, en col·laboració amb la resta dels membres del grup de recerca, un gran nombre de bases de dades per tal de quantificar la dinàmica de l’agenda en perspectiva comparada. Els projectes que ha dirigit han rebut el suport d’institucions com l’European Science Foundation (Programa Eurocores), el Ministeri d’Economia i Competitivitat, l’Agaur, o la fundació Icrea entre d’altres.

Ha publicat tres monografies Estructura i Política Farmacèutica (2002), Xarxes de Polítiques Públiques (2004) i Agenda Dynamics in Spain (2014, amb Frank Baumgartner i A. Palau). També ha publicat un gran nombre de capítols de llibres i articles acadèmics en revistes científiques de prestigi internacional com Comparative Political Studies, The British Journal of Political Science, West European Politics, Political Communication, o Journal of Public Policy entre d’altres.

En l’actualitat, la seva investigació se centra en l’anàlisi de la correspondència entre les promeses electorals, preferències ciutadanes i l’agenda política; la regulació i participació dels grups d’interès en el procés d’elaboració de les polítiques públiques; i les polítiques de transparència i accés a la informació. El 2014 va guanyar el premi ICREA acadèmia.

ALTRES MEMBRES DE L’EQUIP Q-DEM

L’equip Q-Dem està format per professors i investigadors de Ciència Política de la Universitat de Barcelona que col·laboren de forma regular amb altres institucions de prestigi internacional a Europa i als Estats Units a través de diversos projectes científics.

Camilo Cristancho

Investigador

Aina Gallego

Investigadora

Alba Huidobro

Investigadora

Luz Muñoz

Investigadora

Anna Palau

Investigadora

Ixchel Pérez

Investigadora

Leire Rincón García

Investigadora

Juan Carlos Triviño

Investigador

Miquel Ansemil

Investigador

Ibei

Institut Barcelona d’Estudis Internacionals